Практична робота№ 1
Дата:_____________________
Тема: «Розв'язування
експериментальних задач»
Мета: Навчитися складати план
та розв'язувати експериментальні задачі, використовуючи знання про
властивості оксигеновмісних органічних сполук.
Реактиви та матеріали:
тверді речовини:сахароза, глюкоза,
крохмаль.Розчини:етанол, гліцерол, глюкоза, купрум(ІІ) сульфату, натрій
гідроксиду, йодна вода. Зразки рису, макаронних виробів, картоплі, білого хліба.
Обладнання: штатив з пробірками, спиртівка, пробіркотримач,склянки,
мідна спіраль.
Правила техніки безпеки: 1. Виконуйте
досліди згідно інструкції.
2. Уважно читайте етикетки на
реактивах, не беріть їх руками, не
пробуйте на смак.
3. Дотримуйтесь правил
протипожежної безпеки при користуванні спиртівкою, при роботі з легкозаймистими
речовинами.
4.Дотримуйтесь правил безпеки при
роботі з лугом, обережно нагрівайте пробірку, що містить луг.
5. Після закінчення роботи
приберіть робоче місце, вимийте руки.
Хід
роботи
1.
У трьох склянках без
підписів знаходяться тверді речовини: сахароза, глюкоза та крохмаль. Складіть
план експерименту та здійсніть реакції для розпізнавання цих речовин.
№п/п
|
Дослідження
|
Спостереження, рівняння реакцій
|
||
1
|
|
|
||
2
|
|
|
||
3
|
|
|
||
4
|
|
|
||
Висновок:_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
2.
Здійсніть
перетворення за схемою: етанол → етаналь → оцтова кислота → натрій ацетат
№п/п
|
Дослідження
|
Спостереження, рівняння реакцій
|
||
1
|
|
|
||
2
|
|
|
||
3
|
|
|
||
Висновок:_______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
3.
В трьох пробірках без
підписів знаходяться: етанол, гліцерол та глюкоза. Як їх розпізнати за
допомогою одного реактиву?
№п/п
|
Дослідження
|
Спостереження, рівняння реакцій
|
||
1
|
Етанол
|
|
||
2
|
Гліцерол
|
|
||
3
|
Глюкоза
|
|
||
Висновок:
_______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
4.
Доведіть наявність
крохмалю в виданих продуктах харчування: рис, картопля, макарони, білий хліб.
1
|
Рис
|
|
2
|
Картопля
|
|
3
|
Макарони
|
|
4
|
Білий хліб
|
|
Висновок:______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
Немає коментарів:
Дописати коментар