Календарно-тематичне планування з хімії
10 клас
№
|
Зміст (тема) уроку
|
Дата
|
Очікувані
результати навчально-пізнавальної діяльності
|
|
|
Повторення початкових понять
про органічні речовини
|
|
Учень/учениця:
Знаннєвий компонент
називає десять членів гомологічного ряду алканів (СН4 – С10Н22);
розуміє належність
речовин за їхнім складом до вуглеводнів, оксигеновмісних, нітрогеновмісних
сполук.
Діяльнісний компонент
складає
молекулярні, структурні і напівструктурні
формули метану та дев’яти його гомологів (С2Н6 – С10Н22),
етену, етину, метанолу,
етанолу, гліцеролу, етанової та аміноетанової кислот;
рівняння реакцій: горіння (повного окиснення)
вуглеводнів; заміщення для метану (хлорування); приєднання для етену й етину
(галогенування, гідрування); що описують хімічні властивості етанової кислоти
(взаємодія з індикаторами, металами, лугами, солями з точки
зору електролітичної дисоціації).
Ціннісний компонент
обґрунтовує
застосування метану, етану, етену, етину, метанолу, етанолу, гліцеролу, етанової кислоти;
роль органічних сполук у живій природі;
оцінює вплив на здоров’я і довкілля окремих органічних речовин;
висловлює судження щодо необхідності знань про
органічні сполуки для їх безпечного застосування.
|
|
1
|
Вступний інструктаж з БЖД (31,32). Склад,
властивості, застосування окремих представників вуглеводнів (метан, етан, етен, етин).
|
|
||
2
|
Склад, властивості, застосування окремих
представників оксигеновмісних (метанол, етанол,
гліцерол, етанова кислота).
|
|
||
3
|
Склад, властивості, застосування окремих представників нітрогеновмісних
(аміноетанова кислота) органічних речовин.
|
|
||
4
|
Діагностичний
контроль знань за курс 9 класу. Самостійна робота.
|
|
||
|
Тема 1. Теорія будови органічних сполук
|
|
|
|
5
|
Класифікація органічних
сполук.
Демонстрації
1. Моделі молекул органічних сполук (у тому числі 3D-проектування ).
|
|
Учень/учениця:
Знаннєвий компонент
пояснює
суть явища ізомерії;
залежність властивостей речовин від складу і
будови їхніх молекул на основі положень теорії будови органічних сполук;
наводить приклади органічних сполук із простими, подвійними, потрійними
карбон-карбоновими зв’язками.
Діяльнісний компонент
розрізняє
органічні сполуки за якісним складом:
вуглеводні, оксигено- і нітрогеновмісні речовини;
простий, подвійний, потрійний карбон-карбонові
зв’язки;
характеризує суть теорії будови
органічних сполук;
розв’язує задачі на виведення молекулярної формули речовини за масовими частками
елементів, обґрунтовуючи обраний спосіб розв’язання.
Ціннісний компонент
усвідомлює необхідність знання властивостей речовини для
встановлення її впливу на власне здоров’я і довкілля;
висловлює судження про значення теорії будови органічних сполук для розвитку органічної хімії;
робить висновки про багатоманітність
органічних сполук на основі теорії хімічної будови.
|
|
6
|
Теорія будови органічних сполук. Залежність
властивостей речовин від складу і хімічної будови молекул. Поняття про явище
ізомерії та ізомери.
Демонстрації
2. Моделі молекул ізомерів (у тому числі 3D-проектування).
Навчальні проекти
1. Ізомери у природі.
2. Історія створення та розвитку теорії будови органічних сполук.
|
|
||
7
|
Ковалентні карбон-карбонові зв’язки у
молекулах органічних сполук: простий, подвійний, потрійний.
Демонстрації
Моделі молекул органічних сполук (у тому числі 3D-проектування ).
Навчальні проекти
3. 3D-моделі молекул органічних сполук.
|
|
||
8
|
Розрахункові задачі
1.
Виведення
молекулярної формули речовини за масовими частками елементів.
|
|
||
|
Тема 2.
Вуглеводні
|
|
|
|
9
|
Алкани. Загальна формула алканів, структурна ізомерія, систематична
номенклатура.
|
|
Учень/учениця:
Знаннєвий компонент
називає
алкани, алкени і алкіни за систематичною
номенклатурою;
загальні формули алканів, алкенів, алкінів;
фізичні властивості бензену;
пояснює суть структурної ізомерії вуглеводнів;
розпізнає структурні ізомери певної речовини;
наводить приклади
насичених, ненасичених й
ароматичних вуглеводнів;
структурних формул ізомерів
алканів, алкенів і алкінів.
Діяльнісний компонент
розрізняє вуглеводні різних гомологічних рядів;
складає
на основі загальної формули
молекулярні формули вуглеводнів певного гомологічного ряду;
молекулярну і структурну
формули бензену;
структурні формули алканів, алкенів
і алкінів;
структурні формули ізомерів
алканів, алкенів і алкінів за молекулярною формулою сполуки;
рівняння реакцій, які
описують хімічні властивості алканів (термічний розклад, ізомеризація,
галогенування), етену і етину (часткове окиснення, приєднання галогеноводнів,
гідратація), бензену (горіння, галогенування, гідрування), одержання алканів (гідрування алкенів, алкінів), етену
(дегідрування етану), етину (дегідрування етану, етену, гідроліз кальцій ацетиленіду), бензену (із етину, дегідрування
н-гексану);
класифікує
вуглеводні різних гомологічних рядів, порівнює
їхні будову і властивості;
характеризує
хімічні властивості алканів, етену та етину,
бензену, способи одержання їх;
установлює
зв’язки між складом,
будовою, властивостями, зберіганням, транспортуванням і застосуванням
вуглеводнів та їхнім впливом на довкілля;
взаємозв’язки між
гомологічними рядами вуглеводнів;
дотримується
правил безпечного поводження
з вуглеводнями і їхніми похідними у побуті;
розв’язує задачі
на виведення молекулярної
формули речовини за загальною формулою гомологічного ряду та густиною або
відносною густиною;
масою, об’ємом або кількістю
речовини реагентів або продуктів реакції, обґрунтовуючи обраний спосіб
розв’язання.
Ціннісний компонент
робить висновки щодо властивостей речовин на підставі їхньої
будови і про будову речовин на підставі їхніх властивостей;
усвідомлює необхідність збереження довкілля під час одержання і застосування вуглеводнів;
обґрунтовує застосування вуглеводнів їхніми
властивостями;
оцінює
пожежну небезпечність
вуглеводнів;
екологічні наслідки
порушення технологій добування і застосування вуглеводнів та їхніх похідних;
висловлює судження про значення засобів захисту рослин і їхній вплив на здоров’я людей та
довкілля за їх неправильного використання.
|
|
10
|
Хімічні властивості алканів.
Демонстрації
Відношення насичених вуглеводнів до лугів,
кислот.
Навчальні проекти
4. Октанове число та якість бензину.
5. Цетанове число дизельного
палива.
|
|
||
11
|
Алкени. Загальні та молекулярні формули алкенів, структурна ізомерія,
систематична номенклатура. Хімічні властивості етену.
|
|
||
12
|
Алкіни. Загальні та молекулярні формули алкінів, структурна ізомерія,
систематична номенклатура. Хімічні властивості етину.
|
|
||
13
|
Розрахункові задачі
2. Виведення молекулярної формули речовини за
загальною формулою гомологічного ряду та густиною або відносною густиною.
|
|
||
14
|
Розрахункові задачі
3. Виведення молекулярної
формули речовини за масою, об’ємом або кількістю речовини реагентів або
продуктів реакції.
|
|
||
15
|
Арени. Бензен: молекулярна і структурна формули, фізичні властивості.
|
|
||
16
|
Хімічні властивості бензену.
Навчальні проекти
6. Ароматичні сполуки навколо нас.
|
|
||
17
|
Методи одержання алканів, етену, етину, бензену. Застосування
вуглеводнів.
|
|
||
18
|
Контрольна робота №1
|
|
||
19
|
Узагальнюючий контроль знань учнів з
теми «Вуглеводні».
Навчальні
проекти
7. Смог як хімічне явище.
8. Коксування вугілля: продукти та їх
використання.
9. Біогаз.
10. Вплив на довкілля вуглеводнів і їхніх
похідних.
|
|
||
|
Тема 3.
Оксигеновмісні органічні сполуки
|
|
Учень/учениця:
Знаннєвий компонент
називає
загальні формули та характеристичні (функціональні) групи спиртів, альдегідів, карбонових
кислот, естерів;
за систематичною
номенклатурою спирти, альдегіди, насичені одноосновні карбонові кислоти,
естери;
пояснює
вплив характеристичної
(функціональної) групи на фізичні і хімічні властивості оксигеновмісних органічних сполук;
водневого зв’язку на фізичні
властивості оксигеновмісних органічних сполук;
наводить приклади
спиртів, альдегідів,
насичених одноосновних карбонових кислот, естерів, жирів, вуглеводів і їхні
тривіальні назви;
поширення оксигеновмісних органічних сполук у природі і харчових продуктах.
Діяльнісний компонент
розрізняє
насичені й ненасичені жири;
моно-, ди-, полісахариди;
реакції естерифікації;
класифікує
оксигеновмісні органічні
сполуки за характеристичними групами;
складає
молекулярні і структурні
формули спиртів, фенолу, альдегідів, насичених одноосновних карбонових
кислот, естерів, жирів, вуглеводів (за назвами і загальними формулами
відповідних гомологічних рядів);
рівняння реакцій, які
описують хімічні властивості насичених одноатомних спиртів (повне і часткове
окиснення, дегідратація, взаємодія з лужними металами, гідроген
галогенідами), гліцеролу (повне окиснення, взаємодія з лужними металами),
фенолу (взаємодія з лужними металами, лугами, бромною водою), етаналю
(часткове окиснення і відновлення), одноосновних карбонових кислот (взаємодія
з індикаторами, металами, лугами, солями, спиртами), естерів (гідроліз), жирів (гідрування та лужний гідроліз), глюкози (часткове окиснення, відновлення
воднем, бродіння спиртове і молочнокисле), сахарози, крохмалю і целюлози
(молекулярні рівняння гідролізу), одержання етанолу (гідратація етену,
бродіння глюкози), етаналю (гідратація етину, окиснення етанолу), етанової
кислоти (окиснення етаналю, етанолу), фотосинтезу, утворення сахарози,
крохмалю і целюлози у природі ;
порівнює
будову і властивості сполук
з різними характеристичними групами, одноатомних спиртів і фенолу, крохмалю і
целюлози;
хімічні властивості
насичених одноосновних карбонових і неорганічних кислот; властивості
натуральних і штучних волокон;
характеризує
хімічні властивості
одноатомних насичених спиртів, етаналю, насичених одноосновних карбонових
кислот, естерів, жирів, вуглеводів;
способи одержання етанолу, етаналю, етанової
кислоти, глюкози, сахарози, крохмалю і целюлози;
прогнозує
хімічні властивості
оксигеновмісних органічних сполук на основі знань про властивості
характеристичних (функціональних) груп;
установлює
причинно-наслідкові зв’язки
між складом, будовою, властивостями, застосуванням і впливом на довкілля
оксигеновмісних органічних сполук;
генетичні зв’язки між
оксигеновмісними органічними сполуками;
виявляє
наявність альдегідів,
карбонових кислот, глюкози;
дотримується правил
безпечного поводження з
органічними речовинами;
обчислює
за хімічними рівняннями
кількість речовини, масу або об’єм за кількістю речовини, масою або об’ємом
реагенту, що містить певну частку домішок, обґрунтовуючи обраний спосіб розв’язання;
розв’язує
експериментальні задачі,
обґрунтовуючи обраний спосіб розв’язання.
Ціннісний компонент
робить висновки
щодо властивостей
оксигеновмісних органічних речовин на підставі їхньої будови і про будову
оксигеновмісних речовин на підставі їхніх властивостей; на основі спостережень;
усвідомлює
взаємозв’язок складу,
будови, властивостей, застосування оксигеновмісних органічних речовин і
їхнього впливу на довкілля;
необхідність охорони
довкілля від промислових відходів, що містять фенол;
висловлює судження
щодо впливу продуктів
органічного синтезу на здоров’я людини та екологічний стан довкілля;
розв’язує проблему
власного раціонального харчування на основі
знань про жири і вуглеводи;
оцінює
біологічне значення жирів і
вуглеводів для харчування людини;
раціональне співвідношення
вживання рослинних та тваринних жирів, перевагу одягу з натуральних тканин;
безпечність органічних
речовин і приймає обґрунтоване рішення щодо їхнього використання.
|
|
20
|
Спирти. Поняття про характеристичну (функціональну) групу. Гідроксильна
характеристична (функціональна) група. Насичені одноатомні спирти: загальна
та структурні формули, ізомерія (пропанолів і бутанолів), систематична
номенклатура. Водневий зв’язок, його вплив на фізичні властивості спиртів.
|
|
||
21
|
Хімічні властивості насичених одноатомних
спиртів. Одержання етанолу.
Демонстрації
4. Окиснення етанолу до етаналю.
|
|
||
22
|
Поняття про багатоатомні спирти на прикладі
гліцеролу, його хімічні властивості.
|
|
||
23
|
Фенол: склад і будова молекули, фізичні та хімічні властивості.
Навчальні проекти
11. Екологічна безпечність
застосування і одержання фенолу.
12. Виявлення фенолу в
екстракті зеленого чаю або гуаші.
|
|
||
24
|
Альдегіди. Склад, будова молекул альдегідів. Альдегідна характеристична
(функціональна) група. Загальна та структурні формули, систематична
номенклатура і фізичні властивості альдегідів. Одержання етаналю.
|
|
||
25
|
Хімічні властивості етаналю.
Демонстрації
5. Окиснення метаналю (етаналю) амоніачним розчином арґентум(І) оксиду (віртуально).
6. Окиснення метаналю (етаналю)
свіжоодержаним купрум(ІІ) гідроксидом (віртуально).
|
|
||
26
|
Карбонові кислоти, їх поширення в природі та класифікація.
Карбоксильна характеристична (функціональна) група. Склад, будова молекул
насичених одноосновних карбонових кислот, їхня загальна та структурні
формули, ізомерія, систематична номенклатура і фізичні властивості.
|
|
||
27
|
Хімічні властивості насичених одноосновних
карбонових кислот. Реакція естерифікації.
|
|
||
28
|
Одержання етанової кислоти.
Інструктаж з БЖД (31,40,43).
Лабораторнийі дослід:
1. Виявлення
органічних кислот у харчових продуктах.
|
|
||
29
|
Розрахункові задачі
4. Обчислення за хімічними рівняннями
кількості речовини, маси або об’єму за кількістю речовини, масою або об’ємом
реагенту, що містить певну частку домішок.
|
|
||
30
|
Естери, загальна та
структурні формули, систематична номенклатура, фізичні властивості. Гідроліз
естерів.
Демонстрації
7. Ознайомлення зі зразками естерів.
Навчальні проекти
17. Етери та естери в косметиці.
|
|
||
31
|
Жири як представники
естерів. Класифікація жирів, їхні хімічні властивості.
Демонстрації
8. Відношення жирів до води та органічних розчинників.
9. Доведення ненасиченого характеру рідких жирів (віртуально).
18. Біодизельне
пальне.
|
|
||
32
|
Повторний інструктаж з БЖД (31,32). Класифікація вуглеводів, їх утворення й поширення у природі. Глюкоза:
молекулярна формула та її відкрита форма. Хімічні властивості глюкози.
Інструктаж з БЖД (31,40,43). Лабораторний дослід:
2.Окиснення глюкози свіжоодержаним купрум(ІІ)
гідроксидом.
Демонстрації
10. Окиснення глюкози амоніачним розчином арґентум(І) оксиду (за
відсутності реагентів – віртуально).
|
|
||
33
|
Сахароза, утворення й поширення у природі, молекулярні формули, гідроліз.
|
|
||
34
|
Крохмаль і целюлоза, утворення й поширення у природі,
молекулярні формули,
гідроліз.
Навчальні проекти
13. Вуглеводи у
харчових продуктах: виявлення і біологічне значення.
15. Натуральні волокна рослинного походження: їхні властивості, дія
на організм людини, застосування.
16. Штучні волокна: їхнє застосування у
побуті та промисловості.
|
|
||
35
|
Інструктаж з БЖД (31,40,43). Практична робота №1 Розв’язування експериментальних
задач.
|
|
||
|
Тема 4. Нітрогеновмісні органічні сполуки
|
|
Учень/учениця:
Знаннєвий компонент
називає
загальні формули та характеристичні
(функціональні) групи амінів та амінокислот;
пояснює
структурні формули амінів та амінокислот;
амфотерність амінокислот;
зміст понять: характеристична (функціональна)
аміногрупа, пептидна група, поліпептид;
наводить приклади
амінів, амінокислот, білків.
Діяльнісний компонент
розрізняє
насичені й ароматичні аміни;
складає
молекулярні та структурні формули амінів та
амінокислот за назвами і загальними формулами;
рівняння реакцій, які описують хімічні
властивості метанаміну (горіння, взаємодія з водою і хлоридною кислотою), аніліну (взаємодія з хлоридною кислотою, бромною водою), аміноетанової кислоти (взаємодія з
натрій гідроксидом, хлоридною кислотою, утворення дипептиду) та одержання аніліну (відновлення
нітробензену);
класифікує
нітрогеновмісні органічні сполуки за характеристичними (функціональними) групами;
прогнозує
хімічні властивості амінокислот, зумовлені
особливостями будови їхніх молекул;
характеризує
хімічні властивості метанаміну, аніліну, аміноетанової
кислоти і білків (гідроліз, кольорові реакції);
біологічну роль амінокислот, білків;
установлює
причинно-наслідкові зв’язки між складом,
будовою, властивостями нітрогеновмісних органічних сполук;
дотримується правил безпечного поводження з органічними речовинами.
Ціннісний компонент
усвідомлює
вплив аніліну та його похідних (вогненебезпечність,
подразливість, отруйність) на довкілля та організм
людини;
висловлює судження
про вплив окремих нітрогеновмісних органічних
сполук на організм людини;
обґрунтовує
застосування речовин їхніми властивостями;
оцінює
біологічне значення амінокислот і білків;
розв’язує проблему
власного раціонального харчування на основі
знань про білки;
робить висновки
про властивості амінів, амінокислот та білків,
виходячи з будови молекул речовин, і про будову речовин, виходячи з їхніх
властивостей; на основі спостережень.
|
|
36
|
Насичені аміни: склад і будова молекул, назви найпростіших за складом
сполук. Будова аміногрупи. Аміни як органічні основи. Хімічні властивості
метанаміну.
Навчальні проекти
19. Натуральні волокна тваринного
походження: їхні властивості, дія на організм людини, застосування.
|
|
||
37
|
Ароматичні аміни: склад і будова молекул, назви
найпростіших за складом сполук. Будова аміногрупи. Аміни як органічні основи.
Хімічні властивості аніліну. Одержання аніліну.
Демонстрації
11. Взаємодія аніліну з хлоридною
кислотою (віртуально).
12. Взаємодія аніліну з бромною водою
(віртуально).
Навчальні проекти
20. Анілін – основа для виробництва барвників.
|
|
||
38
|
Амінокислоти: склад і будова молекул, загальні і структурні
формули, характеристичні (функціональні) групи, систематична номенклатура.
Пептидна група. Хімічні властивості аміноетанової кислоти.
|
|
||
39
|
Пептиди. Пептидна група. Білки як високомолекулярні сполуки. Хімічні властивості білків
(без запису рівнянь реакцій).
Інструктаж з БЖД (31,40). Лабораторні досліди
3. Біуретова реакція.
4. Ксантопротеїнова реакція.
Навчальні проекти
21. Синтез білків.
22. Збалансоване харчування – запорука здорового життя.
23. Виведення плям органічного походження.
|
|
||
40
|
Узагальнюючий контроль знань учнів з тем «Естери. Жири. Вуглеводи.
Нітрогеновмісні органічні сполуки.». Самостійна
робота.
|
|
||
41
|
Контрольна робота №2
|
|
|
|
|
Тема 5. Синтетичні високомолекулярні речовини і полімерні матеріали на їх
основі
|
|
Учень/учениця:
Знаннєвий компонент
пояснює
суть поняття полімер;
реакцій полімеризації і поліконденсації як
способів добування полімерів;
наводить приклади
синтетичних високомолекулярних речовин і
полімерних матеріалів на їх основі;
рівнянь реакцій полімеризації і
поліконденсації.
Діяльнісний компонент
розрізняє
реакції
полімеризації і поліконденсації; пластмаси, каучуки, гуму та синтетичні
волокна;
описує
властивості полімерних матеріалів;
порівнює
природні, штучні і синтетичні волокна,
пластмаси;
установлює
причинно-наслідкові зв’язки між складом,
будовою, властивостями та застосуванням полімерів;
дотримується
правил безпечного поводження з синтетичними
матеріалами.
Ціннісний компонент
обґрунтовує
значення
полімерів у створенні нових матеріалів та синтетичних
|
|
42
|
Синтетичні високомолекулярні речовини.
Полімери. Реакції полімеризації і поліконденсації.
Навчальні проекти
27. Перспективи одержання і застосування полімерів із
наперед заданими властивостями.
|
|
||
43
|
Пластмаси.
Демонстрації
13. Зразки пластмас, каучуків, гуми, синтетичних волокон.
28. Дослідження маркування виробів із полімерних матеріалів і пластмас.
29. Виготовлення виробів із пластикових пляшок.
|
|
||
44
|
Каучуки, гума. Найпоширеніші полімери та сфери їхнього
використання.
Демонстрації
13. Зразки пластмас, каучуків, гуми, синтетичних волокон.
|
|
||
45
|
Вплив полімерних матеріалів на здоров’я людини
і довкілля. Проблеми утилізації полімерів і пластмас в контексті сталого
розвитку суспільства.
Навчальні проекти
25. Рециклінг як єдиний цивілізований спосіб утилізації твердих побутових
відходів.
26. Переробка побутових відходів в Україні та розвинених країнах світу.
|
|
||
46
|
Синтетичні волокна: фізичні властивості і
застосування.
Демонстрації
13. Зразки пластмас, каучуків, гуми, синтетичних волокон.
Навчальні проекти
24. Синтетичні волокна: їх значення, застосування у побуті та
промисловості.
|
|
||
|
Тема 6.
Багатоманітність та зв’язки між класами органічних речовин
|
|
Учень/учениця:
Знаннєвий компонент
пояснює
причини багатоманітності
органічних речовин;
наводить приклади
гомологів та ізомерів;
сполук із простими і
кратними зв’язками;
сполук з різними
характеристичними (функціональними) групами;
природних та синтетичних
біологічно активних речовин.
Діяльнісний компонент
розрізняє
органічні сполуки за
належністю до відповідних гомологічних рядів;
складає
рівняння реакцій, які
характеризують генетичні зв’язки органічних сполук;
досліджує
наявність органічних кислот у продуктах харчування за
допомогою індикаторів;
установлює
зв’язки між класами
органічних сполук;
використовує
знання про органічні сполуки
для пояснення їх різноманітності;
дотримується правил
безпечного поводження з
органічними речовинами.
Ціннісний компонент
усвідомлює
необхідність знання
властивостей речовини для встановлення її впливу на власне здоров’я і
довкілля;
роль органічної хімії у
розв’язуванні сировинної, енергетичної, продовольчої проблем, створенні нових
матеріалів;
оцінює
значення біологічно активних речовин для організму людини;
популяризує
хімічні знання;
усвідомлює
право на власний вибір і прийняття рішення;
відповідальність за збереження довкілля від шкідливих
викидів;
висловлює судження
про можливості використання
органічних сполук залежно від їхніх властивостей;
обґрунтовує
значення органічних речовин
у створенні нових матеріалів;
робить висновки
про важливість знань про
органічні сполуки.
|
|
47
|
Зв’язки між класами органічних речовин.
|
|
||
48
|
Загальні поняття про біологічно активні речовини (вітаміни, ферменти).
Навчальні проекти
31. Доцільність та шкідливість біологічно активних
добавок
|
|
||
49
|
Роль органічної хімії у розв’язуванні
сировинної, енергетич-ної, продовольчої проблем, створенні нових матеріалів.
Навчальні проекти
30. Найважливіші хімічні
виробництва органічної хімії в Україні.
|
|
||
50
|
Систематизація, аналіз та корекція
знань учнів з курсу органічної хімії 10 класу.
|
|
||
51
|
Повторення. Зв’язки між класами органічних речовин.
|
|||
52
|
Повторення. Розв'язування розрахункових
задач.
|
|||
Немає коментарів:
Дописати коментар