Сторінки

понеділок, 9 червня 2014 р.

Зелені свята

Зелені свята — традиційне свято українського народу, пов’язане зі створенням світу. Вважається, що в цей день Бог створив Землю і засіяв її зеленню. Трійцю ще прийнято називати П’ятидесятницею (бо святкується на 50-й день після Великодня). Напередодні цього дня будинки прикрашають зеленню - традиційно липовими гілками. Свято Трійці символізує собою початок літа, день прославлення процвітаючої природи, найзеленіше свято у році! Люди несуть додому святкові букети, щоб прикрасити ними домівки. Цього року Зелені свята святкуємо три дні - 7, 8 і 9 червня.
У селах і досі кажуть: треба на Зелені свята обійстя замаїти. Пригадую, як у дитинстві приїжджала до своїх тіток на Мостищину, і ми з друзями ходили в поле збирати розмаїте зілля — польові квіти прикрашали колоссям пшениці чи жита. Усе це висипали на подвір’ї і в’язали у невеликі букети. У кого хата ще була під стріхою (замість шиферу чи бляшаного даху), ті букети впихали у стріху. І цих букетів з лісових і польових квітів всюди було так багато, що Зелені свята виглядали ще “кольорово-зеленішими”.
А ще ми ходили край села і зривали липове гілляччя. Ставили у хаті у куточках вікон, запихали за образи, клали зверху на шафі і креденсі. А посередині на столі у світлиці мені дозволяла цьоця у вазі поставити найгарніший букет, який тільки я мала право зрізати під вікнами старенької хати. Це була півонія. На підлогу ми стелили лепіх, дехто ці зелені довгі гілки ще й досі називає шуваром. Маленька хатина, у якій народився мій тато і яка тоді мені видавалася такою великою, надвечір нагадувала казковий теремок. Було по-святковому прибрано, а у хаті так смачно пахло свіжоспеченим хлібом, що цей запах пам’ятаю і досі.
Традиція прикрашати на Зелені свята домівки в українського народу збереглася. Дехто це робить скромно, а дехто — з фанатизмом. Мало того, що накупить кілька в’язанок шувару і вистелить підлогу, що не видно й килима, то ще й оголить липи навколо будинку.
- Зелені свята — це, насамперед, молитва, - каже настоятель храму Святого Миколая села Демні Миколаївського району отець Степан Цихуляк.  - За день до Зелених свят - Задушна субота. У цей день молимося за душі померлих. Наступного дня — святкова Літургія. Щира молитва принесе набагато більше користі. Заради недовготривалого задоволення завдавати стільки шкоди довкіллю не варто. Бо, окрім того, що прикрашають помешкання, у містах ще й сходи у під’їзді і вхідні двері. Вже за два дні усе це гілля безжалісно виноситься на смітник. Ми не заперечуємо, що домівки треба замаїти на свята, але все добре тоді, коли кожен з нас знає міру. 

Немає коментарів:

Дописати коментар