Сторінки

вівторок, 7 жовтня 2014 р.

Готуємося до конкурсу "КОЛОСОК"

1.
 

Назва крутиголовки пов’язана зі звичкою птаха в разі небезпеки крутити головою Водночас птах наїжачується і шипить, як змія.

2
.  

3. Назва „Фтор” (від гр. „φθόρος” – руйнування) запропонована Андре Ампером 1810 року. Фтор – найактивніший неметал. Він також найсильніший окиснювач. Взаємодіючи з фтором, водень вибухає навіть за дуже низьких температур. У атмосфері фтору горить навіть вода і платина!

4.
  

Свійські тварини походять від диких, яких людина приручила. Приручати тварин нелегко. Люди намагалися утримувати в домашніх умовах антилоп, гепардів, журавлів, крокодилів. Ці тварини так і не стали свійськими.
Однією з перших приручених тварин був вовк. Від вовків людина вивела сотні порід собак, яких ти зустрічаєш щодня на вулиці. Свійський кіт походить від дикого буланого кота, який і тепер живе в Африці.
5.
     

Породи великої рогатої худоби виведено від диких биків. Одним з предків сучасних порід був дикий бик тур. Свійська свиня походить від дикого кабана. Відомо багато порід свійських свиней.

6. 


Усі породи свійських качок походять від качки-крижня. Від дикої сірої гуски походять породи свійських гусей. Найціннішими є м’ясні породи.
Гуси, коні, свині, кури, корови – це свійські тварини, тобто такі, які дають в неволі потомство і не можуть прожити без догляду людини.

7. Назви багатьох грошових одиниць тісно пов’язані з різними мірами ваги. Типовим прикладом є британський фунт стерлінгів: стерлінгами називали срібні монети, і 240 таких монет важили один фунт. Аналогічне походження валюти різних країн під назвою ліра, яка є італійським еквівалентом вагової одиниці фунт. У середньовічній Західній Європі для вимірювання ваги срібла користувались маркою, яка була дещо легша за фунт: від неї пішла дойчмарка. Насамкінець, грошова одиниця гривня у Давній Русі називалась „гривня срібла” або „гривня кун” і позначала певну кількість монет, маючи такий самий сенс, як фунт чи марка.



    

8. Благородний лавр – одна з найдавніших культурних рослин, а тому він оточений численними легендами й міфами. На згадки про нього нерідко натрапляємо в грецькій міфології, за якою Дафну, дочку бога Пенея, боги перетворили на лавр, щоб врятувати від переслідування Аполлона. Лавровий вінок і досі є символом слави й перемоги (звідси й слово „лауреат” – увінчаний лаврами).
Мабуть, ще за давніх часів лавр вважали лікарською рослиною. Про це свідчить скульптура лікаря Ескулапа, прикрашена лавровим вінком. Його листя та плоди вживали для лікування найрізноманітніших хвороб. Сьогодні експериментальними спостереженнями встановлено, що леткі речовини лавра благородного пригноблюють розвиток мікобактерій – збудників туберкульозу. Листя рослини використовують як приправу до страв.
 

9. Багато їстівних грибів мають отруйних двійників. Парасольки не виняток: молода парасолька нагадує бліду поганку, а коли шапинка розгорнеться – мухомор пантерний. Та й узагалі далеко не всі види парасольок їстівні. Тож будь пильний!



10. Величезного електричного ската Electrolux addisoni назвали на честь відомої компанії з виробництва побутової техніки „Electrolux” і Томаса Едісона. На думку учених це підкреслює особливості ската: його електричний удар досить сильний і під час живлення він із силою втягує ґрунт, наче найпопулярніший товар фірми „Електролюкс” – порохотяг.





Немає коментарів:

Дописати коментар