Сторінки

пʼятницю, 20 березня 2015 р.

Як вирішувати хімічні рівняння

Хімічне рівняння - це реакція, виражена за допомогою формул. Хімічне рівняння показує, які речовини вступають в реакцію і які в підсумку цієї реакції вийдуть речовини. В основі складання хімічних рівнянь лежить закон збереження маси. Так само воно показує кількісне співвідношення речовин, які беруть участь в хімічній реакції. Щоб вирішити хімічне рівняння, необхідно знати певні способи, методи, підходи до цього процесу. Можна дотримуватися такого алгоритму для вирішення хімічних рівнянь.

Інструкція



1
Уважно вивчіть умову задачі і запишіть його коротко. Складіть рівняння хімічної реакції.
2
Потім над складеним рівнянням запишіть відомі і невідомі величини, при цьому вкажіть відповідні одиниці виміру (тільки для чистих речовин, що не мають домішок) .В тому випадку, коли в реакцію вступають ті речовини, які містять домішки, спочатку визначте зміст чистого речовини.
3
Під формулами речовин з невідомими і відомими запишіть відповідні значення цих величин, які були знайдені за рівнянням хімічної реакціі.Теперь складіть і вирішіть пропорцію.Запішіте ответ.Следует пам'ятати, що хімічні рівняння відрізняються від математичних рівнянь, в них не можна міняти місцями ліву частину і праву. Речовини лівій частині хімічного рівняння звуться реагенти, а правою - продукти реакції. Якщо зробити перестановку правої і лівої частини, то вийде рівняння зовсім інший хімічної реакції. Після того, як ви навчитеся вирішувати хімічні рівняння , сам процес вирішення стане захоплюючим, подібно розгадуванню кросвордів. А навчитися вирішувати такі рівняння можна тільки одним шляхом - систематично тренуватися в рішення хімічних рівнянь.
Що таке рівняння хімічної реакції, і як його треба вирішувати? Це - запис, зроблений за допомогою хімічних символів. Вона показує, які речовини вступили в реакцію, і які речовини утворилися в результаті її протікання. Рівняння хімічної реакції, подібно математичному рівнянню, складається з лівої і правої частини, розділеної знаком рівності. Речовини, що знаходяться в лівій частині, носять назву «вихідних», а ті, які в правій частині - «продукти реакції».

Інструкція
1
Рішення ж рівняння хімічної реакції полягає в її правильному написанні. Для цього правильно і без помилок напишіть формули всіх хімічних речовин і з'єднань, що беруть участь в хімічній реакції.
2
Переконайтеся, що реакція взагалі можлива, оскільки перебіг деяких хімічних реакцій суперечить фізико-хімічної природі речовин. Наприклад, золото не реагує ні з соляної, ні з азотної кислотами. Тому марно записувати, наприклад, таке рівняння: Au + 6HNO3 = Au (NO3) 3 + 3NO2 + 3H2O. Незважаючи на правильно вжиті символи і правильно розставлені коефіцієнти, ця реакція не пойдет.А ось з сумішшю цих кислот - «царської горілкою» - золото реагує.
3
Запам'ятайте, що хімічне рівняння - НЕ математичне! У ньому не можна міняти місцями ліву і праву частину! Оскільки абсолютно спотвориться сам зміст рівняння, що показує, які речовини зазнають змін у своєму складі, і які речовини виходять у підсумку.
4
Наприклад, рівняння ВaCl2 + K2SO4 = BaSO4 + 2KCl описує реально можливу і легко протікає реакцію, в результаті якої утворюється практично нерозчинний речовина - сульфат барію. Зворотний же запис - BaSO4 + 2KCl = BaCl2 + K2SO4 - безглузда, така реакція не піде.
5
Запам'ятайте, що кількість атомів будь-якого елементу в лівій і правій частині рівняння повинно збігатися! «Зрівнювання» зробіть шляхом правильного підбору і розстановки коефіцієнтів.
6
Таким чином, правильно записавши рівняння хімічної реакції, ви вирішите будь-яке поставлене завдання, що стосується цього конкретного рівняння. Наприклад: яка кількість сульфату барію вийде при реакції 10 грамів барію хлористого з надлишком сульфату калію (див. Рівняння вище)? Рішення: молярна маса молекули хлориду барію - 208, молярна маса молекули сульфату барію - 233. Враховуючи, що прореагував весь хлористий барій (раз сульфат калію був узятий в надлишку!), Шляхом вирішення пропорції, отримаєте: 233 * 10/208 = 11, 2 грами. З 10 грамів хлориду барію вийшло 11,2 грама сульфату барію.

Немає коментарів:

Дописати коментар