Сторінки

пʼятницю, 27 березня 2015 р.

Бурульки в морській воді

Бурулька у морській воді
В морських глибинах відбувається багато дивовижних явищ, і одне з них — утворення морської бурульки. Вперше воно було описане в 1971 році океанографами Полом Дейтоном і Сілі Мартіном. Однак зняти процес формування крижаного сталактита пощастило лише у 2011 році.
На думку вчених, морські бурульки утворюються під час полярної зими, коли температура повітря опускається нижче –18°C, а температура води залишається досить високою, до –2°C. Саме завдяки такому перепаду температур стає можливим утворення крижаних сталактитів.
Так, тепла морська вода піднімається вгору до замерзлої поверхні. Коли ця вода холоне, вона не може стати частиною морського льоду через надмірну густину і солоність (крижана маса має приблизно в 4 рази нижчу солоність, ніж вода, з якої вона була утворена). Тому струмінь остиглої води знову стікає вниз, попутно заморожуючи навколо себе більш теплу морську воду.
Таким чином формується крижаний сталактит із солоною водою всередині. Він росте з приблизною швидкістю 30 см на годину і за сприятливих умов може продовжити свою «подорож» уздовж дна. Нерідко різноманітні донні мешканці морів потрапляють в бурульку і заморожуються.
На відео ви можете побачити, як утворюються крижані сталактити.

Немає коментарів:

Дописати коментар