Сторінки

середа, 16 квітня 2014 р.

Конкурс "Колосок".


Серед фруктів (точніше, серед ягід) є одна справжня „зірка” – карамбола. „Зірковий” статус карамболи визначають не її надзвичайні смакові якості, а декоративність плоду. Видовжені плоди карамболи мають п’ять повздовжніх ребер. Нарізавши плід на поперечні скибки, ви побачите гарненькі п’ятикутні зірочки, якими можна ефектно прикрасити фруктові салати, желе та коктейлі. Саме за це плоди карамболи називають тропічними зірками або „старфруктами” (англ. „starfruit” – „зірковий фрукт”).
Averrhoa carambola – дерево родини Кисличні. Її батьківщина – Шрі-Ланка, Молуккські острови, Індія, Індонезія. Зараз ця рослина поширена в усіх тропічних регіонах світу. Зазвичай це дерево висотою 5–10 метрів, із дуже розгалуженою кроною. Але у посушливих районах Averrhoa carambola розростається у вигляді великого куща.




Оранжеві та червоні плоди найчастіше трапляються у природі. Милують око гарбуз, томати, солодкий перець, шипшина, горобина, абрикоси, морква, хурма. Вони такі гарні, що їх хочеться з’їсти! І правильно – ці оранжеві плоди не лише красиві, але й дуже корисні. 
Забарвлюють їх каротиноїди, які містяться у клітинах та тканинах усіх живих організмів на планеті. Їх виробляють бактерії, гриби і вищі рослини, а тварини – ні. Люди отримують каротиноїди з їжею. У травному тракті бета-каротин та деякі інші каротини перетворюються на вітамін А. 
Вітамін А дуже важливий для нашого здоров’я. За нестачі цього вітаміну погіршується зір і апетит, з’являється втома. Нестача вітаміну А у дітей може викликати сповільнення росту, тому вітамін А називають вітаміном росту.

    


На луках, у долинах річок, на лісових галявинах росте мильнянка, яку в народі називають собачим милом. Ця рослина цвіте з червня до вересня білими квітками, зібраними на вершечку стебла у пучки по 5–7 штук. Милиться її корінь, особливо висушений і подрібнений. Для миття можна використовувати також і корінь смілки. Білі квіти цієї рослини мають роздуту чашечку, яка ляскає при надавлюванні, тому її ще називають хлопавкою. Мило може замінити і кукіль – рослина з великими рожевими квітами з п’яти пелюсток. Дуже брудні руки добре мити ягодами бузини. Вони не утворюють піни, але добре відмивають бруд.

    

Немає коментарів:

Дописати коментар