Сторінки

середа, 16 квітня 2014 р.

Конкурс "Колосок"


У 2007–2008 роках в Україні була проведена акція „7 природних чудес України”, за результатами якої ця сімка виглядає наступним чином:
1. Біосферний заповідник „Асканія-Нова” – це давній степовий біосферний заповідник планети і найкрупніший серед степових заповідних європейських територій. З кінця ХIХ століття тут розвивається дендрологічний парк, зрошуваний артезіанськими водами. Вода розтікається ариками до кожної рослини, дає життя 1 030 таксонам деревних рослин і понад 680 видам трав'янистих. Це найкрупніший дендрологічний парк степової зони України загальнодержавного значення. У ньому зростають 73 види рослин, занесених до Червоної Цибуля Регеля книги України і приблизно 100 – рідкісних для Євразії.




Дністровський каньйон – найбільший каньйон у Європі: його загальна довжина становить приблизно 250 км. Каньйон утворився внаслідок особливої геологічної будови місцевості, а також тектонічних рухів та процесів водної і вітрової ерозії. Найдавніші пам’ятки природи Дністровського каньйону – скелі девонського геологічного періоду (350–400 млн. років), численні водоспади, листяні, мішані та соснові ліси, цілющі джерела.


 

Гранітно-степове Побужжя – регіонально-ландшафтний парк у Миколаївській області. Має унікальну екосистему зі значною кількістю реліктових та ендемічних рослин та тварин середземноморського та гірсько-альпійського походження. 86 представників тутешньої флори і фауни занесені до Червоної книги України та Європейського червоного списку. Внаслідок суцільної розораності навколишніх земель для більшості видів тварин каньйон є останнім притулком.




Мармурова печера – одна з найгарніших печер Криму. За багатством сталактитів та сталагмітів печера входить до числа п’яти найвідоміших печер у Європі. Тут є дивовижна галерея казок. Серед мармурових скульптур – Голова дракона, Мамонт і Слоненя, Господар печери і Царівна-жаба. І це ще не весь перелік творінь геніального скульптора – Природи.



Подільські Товтри (Медобори) – це унікальна пам’ятка геологічного минулого, аналогів якій немає в усій Європі, а у світі схожих за зовнішніми геологічними ознаками є лише два об’єкти: скелясті гряди у Великій Британії та США. Тут знаходять сліди поселень людини кам’яної доби і місця слов’янських городищ, тут були столиці руських князівств і фортеці родовитих магнатів.

Немає коментарів:

Дописати коментар