Сторінки

середа, 16 квітня 2014 р.

Конкурс "Колосок"


   Світязь – одне з найбільших і найглибше озеро карстового походження в Україні, перлина Волині. Озеро входить до складу Шацького природного національного парку. Воно славиться дуже чистою, прозорою і м’якою водою, воно багате бентосом, рибою (вугор, лящ, окунь, щука, сом), водоплавними птахами.



Озеро Синевир, або „Морське око” Карпат, розташоване на висоті 989 м над рівнем моря. Озеро утворилося в післяльодовиковий період, приблизно 10 000 років тому. Живлять Морське Око чотири струмки та підводні джерела. Озерна вода найбільшого озера наших Карпат має незвичний смак: вона не містить хлоридів. У озері живуть два види риб: гольяк і форель.




У грудні 2011 року завершилося всесвітнє голосування за 7 нових чудес природи, організоване швейцарською корпорацією „Нового відкритого світу”. Ось як розподілилися місця між переможцями:
1. Амазонка та Амазонія. В Амазонії зосереджено більше половини тропічних лісів, які залишилися на планеті, і ростуть вони у басейні найбільшої ріки світу – Амазонки. Тому кажуть, що „легені” нашої планети знаходяться в Амазонії.. Клімат вічнозеленого екваторіального лісу жаркий і вологий; протягом року температура повітря коливається в межах 25–28 °C і навіть вночі не опускається нижче 20 °C. Дощові опади надзвичайно рясні: їхня річна кількість складає 2 000–4 000 мм. Крізь густе листя і хащі ліан під крони дерев проникає мало світла, а буйна рослинність ускладнює пересування і орієнтацію. Амазонка в буквальному розумінні, “керує” життям на півночі Латинської Америки. Вона впливає на клімат, рельєф, життя флори й фауни.




Бухта Ха Лонг охоплює понад 3 000 островів, невеликі скелі та печери. Ха Лонг у перекладі означає „там, де дракон занурився в море”. За легендою острів Ха Лонг створив велетенський дракон.



Водоспади Ігуасу розташоване на території двох національних парків (бразильського та аргентинського). Це комплекс з 275 водоспадів і каскадів завширшки понад два з половиною кілометри у формі підкови. Місцеві водоспади утворилися понад тисячу років тому внаслідок потужного виверження вулкану.



Чеджудо – найбільший острів і найменша провінція Південної Кореї. Острів утворився декілька сотень мільйонів років тому внаслідок виверження вулкану. Він складається здебільшого з базальту та лави і приваблює туристів унікальною системою лавових труб – тунелів, вкритих кам’яними сталактитами. В кальдері вулкану красується єдине озеро в країні, тут є мальовничі водоспади.

   

 Національний парк „Комодо” розташований на трьох великих островах вулканічного походження: Комодо, Ринка і Падар. Парк створений 1980 року з метою збереження найбільшої ящірки сучасної світової фауни – комодського варана. Вони живуть лише на цих островах і належать до реліктових видів фауни. Найбільший із зареєстрованих комодських варанів мав розміри 3,13 м та масу 166 кг. Тварина опинилася під загрозою зникнення внаслідок господарської діяльності людини.

  

Немає коментарів:

Дописати коментар