Сторінки

субота, 19 квітня 2014 р.

Великогаївська церква - Плащаниця.




Плащани́ця — це плат великого розміру із зображенням відбитку Ісуса Христа . Плащаниця Ісуса Христа використовується під час богослужіння Великої П'ятниці та Великої Суботи. Плащаниця Богородиці — при богослужінні Успіння.
В центральній частині композиції Плащаниці Ісуса Христа, як правило, розташована ікона «Покладення до гробу» — повністю або частково (тільки тіло Христа). Ця ікона описує євангельську сцену погребіння Ісуса Христа. Таємний ученик Ісуса Йосип Ариматейський попросив римського намесника Понтія Пилата віддати тіло Ісуса для погребіння. Зняте з хреста, воно було обвите плащеницею, змащеною ароматичними маслами. Потім тіло Ісуса поклали у гроб, висічений у скелі, де до того іще нікого не поховали. Після того завалили каменем двері гробу. Марія Магдалина та Марія Йосипова дивились, де Його покладали.
Іконографія «Покладення до труни» містить у собі гріб з тілом Христа, Богородицю, що припала до гробу, Івана Богослова, таємних учнів Христа- Йосипа Аримафейского та Никодима, жінок-мироносиць.
По периметру плата звичайно робиться золотий шитий напис чи напис золотом: «Благообразний Йосип з древа снем пречистое Твое тело, плащаницею чистою обвив, и благоуханьми во гробе нове закрив положи.» Цей текст є частиною тропаря Йосипу Аримафейскому та повністю виглядає так: «Благообразний Йосип з древа снем пречистое Твое тело, плащаницею чистою обвив, и благоуханьми во гробе нове закрив положи но тридневен воскресл еси Господи, подаяй мирови велию милость.»

Немає коментарів:

Дописати коментар